Over koffie ben je nooit uitgeleerd
Een sterke, ondernemende vrouw
Wie vanuit het huis van Ruth naar de bergen in de verte kijkt, beseft dat het woord ‘groen’ te weinig zegt om alle tinten en varianten ervan te omschrijven. Na de koffie lopen we langs een smal pad naar beneden, steken een kronkelende beek over en klimmen naar de koffietuin. De planten staan er in de schaduw van hoge fruitbomen; er groeien bananen, sinaasappels, zoete limoenen en mandarijnen, guaves en avocado’s. Ruth heeft de koffieplantjes zelf opgekweekt uit de beste koffiebonen en later uitgeplant. Alle zorg die ze besteed heeft, betaalt zich nu uit in koffie van zeer hoge kwaliteit. “En dat voelt geweldig na al dat werk”, verzekert ze ons.
Ruth Montenegro in het kort
- Geboren: 1988
- Woonplaats: Quilalí, Nicaragua
- Werk: Koffieboer, promotor voor de coöperatie, promotor voor de gender commissie
- Familie: Getrouwd met Uriel Montenegro, één zoon: Yurieski (2007)
Goede koffie is hard werken
“We plukken alleen de rijpe bessen”, vertelt Ruth. “Ze moeten echt dieprood zijn, dan geven ze de beste vruchten. De groene en lichtrode bessen laten we liever nog even hangen”. Wij mogen het ook proberen, maar het is niet zo gemakkelijk als het eruit ziet. Je moet alleen de bes plukken en het steeltje laten zitten. Want daaruit groeit de bloem voor de volgende bes. Met bewondering kijken we hoe Uriel, de man van Ruth, de zware zak bonen over het door de regen glibberig geworden bergpaadje naar benden draagt.
Ruth en Fairtrade Original
“Werken is mooi”, zegt Ruth, “maar ik heb wel eerst mijn middelbare school afgemaakt. En ik leer nog elke dag bij, ook over koffie”, lacht ze. Ruth is promotor van de coöperatie en dat betekent dat ze de andere boeren leert hoe ze nog betere koffie kunnen produceren. Om haar kennis hierover up-to-date te houden volgt ze veel cursussen en Fairtrade Original ondersteunt haar hierbij. “Ik ga bij de andere boeren langs, we bekijken samen hun velden en planten en ik laat hun zien hoe ze hun oogst kunnen verbeteren”, vertelt Ruth. “Daardoor worden zij beter betaald voor hun bonen en verdien ik wat extra’s.”